diumenge, 15 de maig del 2011

TIPUS DE CERVESA



Aquest el nostre país ( molt petit però molt gran a la vegada) està clarament influenciat per la beguda del Déu Bacus ( o Baco), el vi. És molt comú anar a un restaurant i demanar un crianza, un tempranillo, un reserva, etc. Els tipus i/o marques de vins són infinits i més o menys el poble en té una cultura bastant acceptable. No és el cas de la cervesa, on la majoria dels ciutadants només coneix una o dos marques de cervesa ( Estrella i San Miguel) i ja no diguem tipus de cervesa...

És per això que l'actualització d'avui va destinada a la difusió d'estils de cervesa ( la difusió de marques la faig a diari), així quan anem a un bar i a la etiqueta de una cervesa hi llegim per exemple bitter o lambic, sabrem el que estem beben. Cal dir que la llista que faig avui és la més normalitzada que hi ha a nivell internacional, ja que alguns països passen olímpicament d'aquestes nomenclatures i anomenen a les cerveses com els hi ve bé.


ABADIA: Cervesa d'orígen belga, d'alta fermentació, acostuma a ser bastant densa i forta de gust. Normalment té una segona fermentació en botella i pot ser rossa, ambar o fosca. Per ficar un exemple la Leffe o Grimbergen.

ALE: Cervesa anglesa d'alta fermentació ( tot i que els belgues també en fan) amb una graduació alcohòlica mitjana i de colors basicament rojencs. Una Ale pot tenir diferents branques, hi trobem la Pale Ale, la Mild Ale, la Bitter, la Stout, o una Barley Wine... Per exemple podem trobar-hi la Newcastle, la Guinnes, Bombardier, etc. S'ha de dir que les Ales mereixen un episodi apart a causa de la seva complexitat i diferents variants.

ALT: Terminologia que es dóna a les cerveses alemanes d'alta fermentació o cerveses velles. Són cerveses turbies, però poc fortes i baixes en alcohol. Es concentren bàsicament a la zona de Dusseldorf. hi trobem la schlösser.

BLANCA: Cervesa belga ( i també d'alguna part d' Holanda) a base de blat que s'acostuma a aromatitzar amb espècies. Molt característic el seu gust àcid, destinat principalment a treure la sed dels estius. Com a exemple hi trobem la hoegaarden.

BOCK: Nom que es dona a Alemanya a les cerveses fortes ( que no vol dir molt alcohòliques). Aquest es un terme una mica ambigu ja que a França pot tenir altres connotacions. Un exemple proper és la Bock Damm.

ESPECIAL: Nom administratiu que es dona a França per designar les cerveses que tenen més de 5º d'alcohol. Però a Bèlgica s'aplica a totes les cerveses que no són pils o gueuzes.

GUARDA: Especifica que la cervesa ha estat madurada en bodega més temps del normal. També dóna nom a un estil de cervesa fet a la part francesa de Flandes.

GUEUZE: Cervesa belga feta a partir de la barreja de lambics (velles i joves), i que estan embotellades en botelles d'estil cava. Un exemple pot ser la Lindemans.

HELL: A Alemanya designa totes aquelles pils normals i corrents per diferenciarles de les cerveses de Munich. Per exemple la Spaten o Löwenbräu.

KRIEK: Cervesa Lambic on el fabricant hi ha fet madurar cireres durant varis mesos. La Morte Subite ( que la podeu trobar als supermercats Bonpreu) n'és un exemple.

LAGER: En Alemany ve a significar "guardar", en referència a guardar en fred les cerveses de baixa fermentació. Però la paraula ha evolucionat i avui en dia serveix per designar totes aquelles cerveses corrents de baixa fermentació, normalment rosses, tot i que hi ha països que les tenen més fosques, com per exemple Alemanya. Un exemple és la mundialment famosa Heineken.

LAMBIC: Cervesa belga, a base de cibada, blat i llúpol, obtinguda per fermentació espontània i que madura entre un i dos anys. És una especialitat de la zona de Brusel.les i els seus café-bars.

PILS: Cervesa pràcticament calcada a la lager, però que està una mica més llupolitzada que la lager. Té el seu orígen a la ciutat Checa de Plzen, i sense anar més lluny podem ficar d'exemple la Pilsner Urquell.

PORTER: Cervesa anglesa ( bàsicament de la zona de Londres), d'alta fermentació, molt fosca i molt llupolitzada. És una cervesa en vies d'extinció però sembla que poc a poc se'n recupera el consum i la tradició. Desde aquí faig una crida a tots els cules afortunats que estareu a Wembley que no dubteu a fer-ne unes quantes als pubs del voltant de l'estadi. Hi trobem la Imperial Porter o la Blunderbus.

PREMIUM: Als Estats Units és un terme que s'aplica a les lagers de més qualitat, més daurades i més denses. Bàsicament és un terme publicitari i comercial més que qualitatiu o diferenciador.

RAUCHBIER: Especialitat de la zona de Bamberg ( Baviera, Alemanya). Són cerveses amb un gust fumat. Molt difícils de trobar al nostre país, Catalunya.

SIN ALCOHOL: " No hase falta desir nada más", ESQUIROLS!!!!

TRAPENSE: Només hi han 7 trapenses en tot el món ( 6 belgues i 1 holandesa). Són cerveses que encara són fetes pels monjos segons la llei de la trapa ( que no sé ben bé què vol dir). Podem trobar-hi la Chimay.

WEISSE-WEIZENBIER: Cercesa alemanya a base de blat i cibada ( a casa nostre popularment dites de blat). No té una zona de denominació d'orígen, ja que es fa a "lo largo i ancho" d'Alemanya. Cervesa que destaca per la seva turbidesa, tot i que té diferents variants com la Dunkel, més fosca del que és normal. Va molt bé a l'estiu per treure la sed. Exemples clars els trobem en la Franziskaner o Erdinger.


I bueno aquí acaba tota la parrafada. Evidentment m'he deixat estils, variants i mil i una coses, però més endavant ja farem una altre repassada.

2 comentaris: