dimarts, 10 de maig del 2011

LLEI DE PURESA ALEMANA ( REINHEITSGEBOT)











La plebe demana i io obeeixo! ja que el sr. iscariot tenia molt de interès en saber de què anava això de la llei de la puresa jo faig la actualització d'avui sobre aquesta llei, en alemany reinheitsgebot.






Al 1516 Guillem IV, elector de Baviera va proclamar una llei que explícitament deia: "només la malta, la cibada i el llúpol, amb exclusió de qualsevol altre producte", podrien entrar en la fabricació de tota beguda que s'anomenés cervesa. Enmarcada en aquella època, molt religiosa per cert, és una llei dirigida a protegir la qualitat de la cervesa envers alguns fabricants laics que utilitzaven en moltes ocasions, ingredients ben estranys.

Curiosament aquesta llei no tracta el llevat en el procés de fabricació, i és que en aquella època era pràcticament desconeguda, i els cervesers confiaven en la fermentació espontània de la cervesa. En altres zones d' Europa també van sortir lleis proteccionistes ( si bé, aquesta és la més famosa) per exemple a França, on va sortir una llei per prohibir el sabó i la calç viva en el procés de fabricació ( evidentment destinat a la neteja i no el consum).



Coneixedors de la tossudesa dels alemanys, la llei va ser reactualitzada al 1976, quan, de manera proteccionista, els cervesers alemanys vetaven l'entrada a les cerveses exteriors, contretament alsacianes però finalment un tractat europeu va prohibir utilitzar aquesta llei per a aquestes finalitats.










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada