Una vegada concluida l'etapa de les cròniques tornem a la rutina del blog amb una cervesa més que coneguda, la Leffe belga, a petició de Mr. Guillen. Al ser una companyia cervesera que té més d'un estil de cervesa m'he permès el luxe de repassar-les totes, així mato sis ocells d'un sol tret.
Per contra del que es té entès, les cerveses d'abadia no són cerveses que es fan en convents de monjos, ni les fan els monjos en qualsevol fàbrica ni res que se li assembli (aquest honor recau a les cerveses trapenses, que més endavant repassaré en aquest blog). Les cerveses d'abadia són fetes per companyies privades que en gairabé tots els casos l'únic que tenen relacionat amb la religió és que adapten el nom d'una antiga abadia o monestir on fa segles s'havia arribat a produir cervesa. Algunes empreses han rescatat velles receptes per adaptar-les avui en dia, amb resultats molt diferents com podeu imaginar.
Aquest és el cas de la companyia Leffe, una de les més antigues del mercat, i que té la seva font d'inspiració en una antiga abadia fundada al 1152 al sud de Bèlgica, als peus del riu Leffe, un afluent del riu Mosa. Aquest monestir es va anar degradant a causa de incendis, guerres, saquejos, etc.
No va ser fins al 1954 que un fabricant laic, Albert Lootvoet de Overijse va trobar les antigues receptes del monestir i després de firmar un contracte amb la comunitat religiosa, va començar a produir cervesa sota el nom de Leffe. Desde llavors la fàbrica no ha deixat de créixer tant en producció com exportació i avui en dia s'ha convertit en una cervesa de culte, denominada també una de les embaixadores de bèlgica.
La companyia produeix actualment sis tipus de cervesa: La Blonde, la Brune, la Tripel, la Ruby, la Radieuse i la 9º ( segurament les que hem vist tots en bars i supermercats son les tres primeres, les altres són una mica difícils de trobar a la nostre terra).
La Blonde és una cervesa amb uns 6,6% d'alcohol, rossa però una mica tèrbola i bastant aromàtica. La Brune i la Tripel són cerveses fosques a causa de la torrefacció de la malta ( la Brune més que la Tripel) i bastant alcohòliques com la majoria de les Leffe.
Després tenim la Radieuse i la Ruby, dos cerveses més afruitades, amb un color més roig. I finalment la 9º, una varietat que sincerament no sabia que existia, i he trobat fent l'actualització d'avui. Dir-vos que té 9º (bastant alcohòlica) i un color or.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada