Començarem doncs per la San Miguel, una cervesa que té el seu orígen al 1890 al barri de San Miguel, a Manila, Filipines ( antiga colònia espanyola), on uns monjos ( sembla que aquest col.lectiu d'homes els hi agrada empinar el colze...) feien la seva pròpia cervesa important tots els ingredients de la Península Ibèrica mitjançant el transport marítim.
La fama que va agafar aquesta cervesa arreu de la colònia no va passar desapercebuda en territori ibèric, on uns petits empresaris lleidatans es van interessar en portar la producció de la cervesa San Miguel a territori català, fent algunes visites de cortesia als monjos hispano-filipins.
El primer antecedent de la fàbrica ja en territori català és del 1946, on a Lleida es comença a fabricar una cervesa anomenada " la Segarra", però no és fins al 1957 en que surt la primera producció de cervesa San Miguel pròpiament dita, amb tres objectius clars: El.laborar una cervesa de qualitat especial ( sembla que encara no ho han aconseguit), distribuir-la per tot el territori ibèric i exportar-la al extranger a mig i llarg termini.
Els anys 60 va ser la seva època daurada, creixent en volum de producció i de negoci a causa del creixement de l'economia espanyola i l'entrada dels primers turistes, i fins a dia d'avui no ha parat de créixer format amb Mahou el grup cerveser més important de l'estat espanyol.
La icona del grup és la cervesa San Miguel, la lager més popularitzada que es pot trobar a mode de barril i/o botella a la quasi totalitat dels bars gironins. És una cervesa que personalment crec que no té personalitat, cervesa vulgar per treure la sed, que quan està freda és mínimament comestible, però a la que agafa una mica de temperatura no serveix ni per regar les plantes. Una cosa que té bona són les seves campanyes publicitaries, que arriben i es queden a la gran majoria de la població, i és que qui no recorda el: " San Miguel, allà on va triomfa" ?
La companyia cervesera Damm neix al 1876 a la ciutat de Barcelona, gràcies al alsacià August Kuentzmann Damm i el mestre cerveser Joseph Damm. Ben aviat es va popularitzar la seva cervesa, anomenada " Strasburger", sobretot en les terraces de la Rambla i en les festes estivals dels seus barris. La companyia va créixer molt arribant a tenir fins 300 treballadors i tenint la obligació de traslladar-se de lloc, arribant a la mítica fàbrica que encara avui perdura al Carrer Rosselló ( la antiga fàbrica es situava a les afores de la ciutat).
En aquells anys l'empresa va canviar varies vegades de nom, de la mateixa manera que la seva cervesa insígnia també va canviar alguna vegada la nomenclatura, arribant finalment a l' Estrella Damm, la cervesa que ha perdurat fins a dia d'avui esdevenint una icona a nivell nacional ( Catalunya). Cal destacar que el grup Damm és un grup cerveser independent, que ha sabut conservar l'essència del grup, essent pioners en cerveses arreu de l'estat ( Bock Damm, Voll Damm, WeissDamm, Inèdit, ...) i que últimament ha fet unes campanyes publicitàries molt bones, participant a més a mil i un aconteixements esportius ( Barcelona World Race, F.C. Barcelona, ...).
L' Estrella Damm ( la cervesa més famosa i consumida del grup) ha esdevingut per a molts de nosaltres la millor amiga dins del bar, la trobem arreu i quasi sempre acabem bebent-la. Es tracta d'una cervesa lager, amb un gust clar a llúpol fent pensar en molts casos a les cerveses Txèques.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada