dimarts, 5 de juliol del 2011

ALASKAN SMOKED PORTER ( ESTATS UNITS)





Les primeres cerveses americanes les van fer els nadius americans amb blat de moro als estats del sud dels EE.UU. Les cerveses dels estils d' Europa van arribar amb els primers colons, que estaven més acostumats a beure cervesa que beure aigua. De fet en algunes cròniques dels viatges es comenta el nerviosisme que causaba a la tripulació dels vaixells la falta d'alcohol ( cervesa, ron, ...)


Al cap de poc temps d'arribar a territori americà, aquests colons ( principalment anglesos) van plantar llúpol i civada per obtenir-ne la malta.

Al 1600 les tajes en el nou continent eren més que habituals i van començar a sortir les primers lleis que determinaven els nivells de borratxera ( sembla que aquesta nació sempre ha tingut ganes de sancionar els privadors). Per exemple al 1645 va aver-hi un intent de prohibició, i va provocar una vaga sense precedents. No va ser fins al cap de 300 anys que es va començar a prohibir, neixent amb la prohibició un submón de màfies, extorsions, proxenetisme i putiferi general ( mític mafiòs de Chicago Al Capone).
Al principi dels anys 80, als Estats Units ( un dels més importants consumidors de birra del món) només hi havia unes 40 fàbriques de cervesa, la gran majoria dedicada a la lager o pales suaus. Avui en dia però la situació ha canviat i les cerveses artesanals creixent tant en nombre com en qualitat.


Aprofitant aquesta breu història cervesil yankee, repassaré una cervesa bastant curiosa, feta a Alaska, la Alaskan Smoked Porter.
Va començar a produir al 1986 ( 1 any abans del gloriòs 1987) essent la única cerveseria de tot l'estat d' Alaska. El producte estrella és una cervesa porter fumada, com si fos un salmó, i és que la malta es fuma als mateixos llocs on fumen els salmons. Té el seu orígen a Alemania ( estil rauchbier), i només es fabrica a la tardor, millorant el gust dins la botella. Cal esmentar que a diferencia del que pot semblar, el fum actua com a conservant natural. És una birra que es pot acompanyar amb plats mariners ( salmó, ostres, ...) a causa del seu gust i el percentatge moderat d'alcohol ( 6,5%).








































































































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada